Olvasási idő: 3 perc

Éppen vállalkozásba kezdtél?
Vagy már régóta van üzleted, de valami nem az igazi?

Rengeteg kiváló ötlettel és vállalkozóval találkozunk, akikben ott van a potenciál, hogy megvalósítsák elképzelésüket, álmaikat, de amikor tényleg belevágnak, akkor kezdetben nagyon idegennek, ijesztőnek érzik az új terepet.

Egy sikeres BT-hez, KATA-hoz, Kft-hez nem elég az alázat, a kitartás és a szakértelem, hanem megannyi új területet is meg kell ismerniük a vállalkozóknak. Egyik ilyen terület a sikeres online jelenlét és online marketing. Nekik írtuk az alábbi kis bejegyzést.
(akinek régóta van már üzlete, de még nem vetette bele magát az internet bugyraiba, nos, ők is figyeljenek 🙂)

1, KAMPÁNYOK

Sok vállalkozó esik bele abba a hibába, hogy mikor elindítják a vállalkozásukat és jön pár vevő, akkor mostantól már minden megy magától. Sajnos ez korán sincs így.

Manapság nyakra-főre vannak online akciók, kampányok, kiárusítások… nekünk is fel kell venni a kesztyűt. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan ugyanavval az árakcióval kell bombázni az érdeklődőinket (unalmas és komolyan vehetetlen lesz), viszont lehetnek kreatív módszereink, amik hatásosak.

Például 10.000 Ft-os vásárlás mellé adjunk ajándékot, kupont, ingyenes szállítást. Ha virágot árulunk, a születésnaposoknak adjunk annyi % kedvezményt, ahány évesek lettek. Ha egy büfénk van, akkor legyen tematikus napunk. Rengeteg lehetőségünk van, a vásárlóink pedig imádják az ilyeneket (a legjobbakat persze nem lőttük most le) 😉

2, REMARKETING

Szorosan kapcsolódik az előzőhöz. Tartsuk a kapcsolatot azzal, aki már járt nálunk (akár a honlapunkon, akár az üzletünkben). Kérjük el tőle az elérhetőségét (akár egy kis ajándékért cserébe) és ha már megvan az email-címe, akkor könnyűszerrel tudomására tudjuk hozni az új ajánlatunkat, új szolgáltatásainkat.

Ha email-t használunk, akkor ezek az elektronikus sales levelek (sokan spam-nek mondják, de ha jól csináljuk, akkor konkrétan várni fogják a levelünket a vásárlóink).  

De (ez már haladóbb szint, mert egy kis szoftveres hozzáértést is kíván) lehetőség van arra is, hogy ha valaki az oldalunkra látogat, akkor azt később is célzottan megtaláljuk a hirdetéseinkkel akár a Facebook-on, akár más netes hirdetői felületen. Ez azért hasznos, mert ha valaki az oldalunkra látogatott, akkor tuti, hogy érdeklődik a termékünk, szolgáltatásunk után. Már csak a megfelelő ajánlatot kell kínálni neki, hogy vásároljon.

3, ADATVÉDELEM

Az olvasóink 86%-a most ásított fel unalmában… mire jó az adatvédelem? Az online felületeken megadott adataink nagyon fontosak, hiszen ma már mindenki az interneten éli az életét, ezért ezek az adatok egyrészt szigorúan bizalmasak (például bankkártya adatok), másrészt csak ránk tartoznak.

Emiatt a hazai és uniós hatóságok is nagyon komolyan veszik, hogy az online vállalkozások betartják-e a (meglehetősen bonyolult) szabályozást. Ha online szeretnénk futtatni a vállalkozásunkat, akkor nagyon fontos, hogy megfeleljünk ezeknek – ha nem értünk hozzá, kérjünk segítséget!

4, KÖVETŐI BÁZIS

A hatékony és sikeres eladásnak az az egyik alapja, hogy vannak követőink és folyamatosan épül a követői bázisunk. Például az egyik social media felületen (Facebook, Instagram, Magyaroszágon ez a kettő dominál jelenleg). Ha sokan követnek minket, akkor a posztjainkkal szinte ingyenesen is elérjük az érdeklődőinket. Ez jóval több szabadságot nyújt, mintha kizárólag méregdrága fizetett hirdetésekre alapoznánk a cégünket.

Azonban ez sincs ingyen: kezdetben némi pénzt emészthet fel a követői bázis kiépítése. Mikor pedig megszereztük, akkor jön a munka java: fenn kell tartani az érdeklődésüket, folyamatos kommunikációval, szórakoztatással, vagy éppen hasznos tartalmakkal.

5,  ARCULAT

Ma már rengeteg cég jelen van online, ezért amikor lavírozunk a honlapok közt, szinte fel sem tűnik, hogy melyiken vagyunk éppen.

Azonban, ha egy összehangolt, a fizikai térben, a honlapunkon és a közösségi felületeinken is tökéletesen passzoló arculatot alkalmazunk, akkor a fogyasztóink nagyra fogják értékelni.

Itt nem csak arról van szó, hogy a megfelelő arculat helyettünk is beszél: elegáns, sportos, fiatalos, csajos, pasis imázst valósítsunk meg, ami tetszik a fő célcsoportunknak.

Hanem egy átgondolt arculatot alkalmazva egyrészt kényelmesebben érzik magukat a különböző felületeinken (mintha mindenhol otthon lennének), másrészt megbíznak bennünk, hiszen látják, hogy egy kézben van az egész és a csatornáktól függetlenül, minden felületen ugyanazokkal találkozik. Továbbá komolyabbnak és kiszámíthatóbbnak, stabilabbnak tűnünk (ez az internetes csalások korában aranyat ér).

Ennyi az egész?

Természetesen ezekről egyenként is külön könyveket lehetne megtölteni, de ezzel a kis ízelítővel már talán picit jobban kezded érezni, hogy milyen lehetőségek rejlenek a vállalkozásod népszerűsítésében, sikerre vitelében.  

Ha a vállalkozásod szeretnéd építeni, akkor gyorsabb, egyszerűbb (és megtérülőbb), ha nem most kezded el beleásni magad az online világ rejtelmeibe, hanem szakértő segítségét kéred!

Szeretnél többet megtudni?
Vedd fel velünk a kapcsolatot, mi tudunk segíteni!

Érdekel!