Olvasási idő: 4 perc

Kedden meglestük a Loginet és Google szervezésében megtartott Business & Mobile – Sikeres vállalkozás az okostelefonok világában workshopot és bár nekünk a mindennapi munkánk abszolút megköveteli a digitális marketing és releváns technológiai megoldásokban való naprakészséget, így is hasznos és új tudásmorzsákkal tértünk haza.

Ahogy a címből is kiderül, a mobilos értékesítést járta körül a workshop, kezdve Erdős Ádám – Google Industry Manager és Nagy Zsófia Google Partners Coordinator előadásaival, akik 2016-2018-as, nagyszabású statisztikai eredményekkel alátámasztva magyarázták a mobil térhódításának jelentőségét és növekedését és kifejtették mi is az a mikromomentum.

Majd Máriás Zsigmonddal folytattuk a szünet után, a Loginet Systems Kft. CEO-jával, aki a mobilra optimalizált webes alapon (böngészőben) működő webshopot hasonlította össze az appshoppal (offline is elérhető, telefon operációs rendszerén futó alkalmazás), előnyöket és hátrányokat hozva mindkét oldalra.

Alapvetően az appshop egy kényelmesebb, gyorsabb és felhasználóbarátabb élményt nyújt, hiszen pl.:

 • nem szükséges internet kapcsolat a működtetéséhez (bizonyos tranzakciókhoz, funkciókhoz természetesen kell internet, de a felület betöltéséhez nem),
 • üzeneteket, értesítéseket (push-notification) küldhetünk vásárlónk mobil képernyőjére, személyes adataink könnyen és biztonságosan tárolhatók – megkönnyítve evvel jövőbeni vásárlást – ,

 • valamint a kialakításából kifolyólag egy jól elkészített mobil alkalmazás felületén mindig hatékonyabban érjük el a kívánt információt és minimalizálhatjuk a disztraciókat is, így a felhasználó nagyobb eséllyel viszi végig a vásárlást, nem hagyja el a felületet.

Természetesen egy mobilra optimalizált webshop is felveheti a versenyt a minőségben, és ez egy költséghatékonyabb megoldás is, de ha nagyon egyedi igényekkel rendelkezünk és belefér a büdzsébe, akkor mindenképpen érdemes az appshopon elgondolkodni.

Az eseményt Vasvári Zsombor, a Scitec Nutrition  e-commerce vezetője zárta, aki appshopal nem rendelkezőknek is gyakorlati tippekkel készült a saját tapasztalatai, valamint britt és amerikai minták alapján (Amazon.co.uk és Chewy.com).

Zsombor rávilágított arra is, hogy hatalmas előnyt lehet kovácsolni abból, hogy a nyugati országokhoz képest kb. 2 éves elmaradásban vagyunk az alkalmazott technológiák és marketing eszközök terén (de igazából minden másban is :)). Hiszen ha jól figyelünk és időben lépünk, elsők lehetünk Magyarországon olyan innovációkban, amik Amerikában és Nyugat-Európában már beépültek a köztudatba, mindennapi használatba vagy kezdenek elterjedni (pl.:voice assistants).

Pár hasznos tipp a webshoppal kapcsolatban, a teljesség igénye nélkül, amik főleg mobilon kritikus fontosságúak, de általánosítva, desktopra vonatkoztatva is igazak:

 • Törekedj arra, hogy ne kelljen bejelentkezni a webshopodba a vásárlásért.
  Az emberek (köztük Te is és én is) utálnak űrlapokat töltögetni, jelszavakra visszaemlékezni, pici mezőkön ujjbeggyel ugrándozni az idegösszeomlás szélén, desktopon sem, de mobilon végképp nem. Ha mindenképpen szükség van bejelentkeztetésre, akkor legalább próbálj meg Facebook vagy Gmailes bejelentkeztetéssel gyorsítani a folyamatot, hogy csupán egy kattintás legyen a beregisztrálás.

 • Ne gondoljuk, hogy ha a reklámból, Messengerből, vagy e-mailből érkezik egy látogatónk (márpedig innen érkeznek az esetek többségében a vásárlók), akkor körül fog nézni a webshopunkban. A legtöbb látogatónk siet és azonnal meg akarja kapni amit meglátott a hirdetésben, böngészés, egyéb keresgélés vagy akadály nélkül. Nem fog szétnézni a webshopban további termékeket kutatva, és ha a hirdetésedben szereplő termékre kattintva valójában nem az adott termék oldalára juttatod, hanem a főoldalra/kategória oldalra, akkor ki fog lépni. Ebből kifolyólag, ha kapcsolódó cross-sell, upsell termékeket szeretnél neki ajánlani, azt a termékoldalon kell feltüntetned.

 • Használjuk a lehető legkevesebb űrlapmezőt, pl.: szuper fejlesztés, ha a várost/neadjisten országot is nemzetközi szállítás esetén/ már nem kell beírnia a vásárlónknak, mert az automatikusan kitöltődik a megadott irányítószám alapján, vagy ha naptár ugrik fel a dátum/időpont választásnál.

 • Felejtsük el a dropdown-t/legördülő listát, mert hosszú lista esetén természetesen pont az csúszik le a képernyőről, amit ki szeretnénk választani, evvel megkeserítve potenciális vásárlóink életét 🙂
  Kényelmesebb alternatívák pl az ilyen megoldások:

  További hasznos cikkek a témában:
  https://medium.com/@kollinz/dropdown-alternatives-for-better-mobile-forms-53e40d641b53
  https://medium.theuxblog.com/mobile-dropdowns-revisited-17358ceb5340

 • Igyekezzünk one-touch paymentet (ujjlenyomattal verifikált vásárlás pötyögés helyett) integrálni a webshopunkba, vagy legalább helyezzünk el egy Paypal Express Checkout gombot/más rendszerek egy kattintásos kicsekkolását segítő elemjét a termékoldalakra.

 • Mindig legyen kiírva, ha egy termékünkből van raktáron, vagy nincs, de rendelhető. Az ilyen apróságokra figyelés nekünk nem kerül nagy erőfeszítésbe, a vásárlónknak viszont hasznos információ.

 • Kommunikáljuk tisztán és egyértelműen a szállítási időt és szállítási költséget. Már rég megdőlt a sokak számára szimpatikus trükközés hitelessége és hatákonysága, miszerint ha eldugjuk a láblécbe a szállítási információkat, vagy csak a vásárlási folyamat legvégén kommunikáljuk azt, akkor jobban járunk. Nos, NEM! 🙂 

  Valójában ez nagyon ártalmas, és több kutatás alátámasztotta már, hogy a látogatók lepattanása a szállítási idő/ár láttán sokkal kisebb, mintha a checkout végén, vagy egyáltalán nem kommunikáljuk ezeket. Továbbá miért ne használnánk fel a feltételekhez kötött ingyenes szállítást (pl. bizonyos kosárérték feletti vásárlás esetén, vagy bizonyos termékeknél/szezonálisan) marketingeszközként, amit minden oldalunkra kiraknánk felhívásként a fejlécbe/oldalsávba stb?

 • Amennyiben videót készítünk, pl.: egy termékünk használatáról Facebookra, ne felejtsük el, hogy automatikusan nem kapcsol be a hang (és ez így kényelmes), tehát érdemes feliratozni a videókat, hiszen a buszon zötykölődve a hirdetésünkbe/weboldalunkba futó vásárló nem biztos hogy éppen abban a pillanatban be tudja fogadni a tartalmat fülhallgató hiányában, és így értékes edukációs és értékesítési lehetőségtől esünk el.

Természetesen ez nem a teljes körű leírása a workshopon elhangzottaknak, csak próbáltunk az általunk preferáltabb és praktikusabb, hazai piacon is hasznos tanácsok átadására törekedni 🙂

A folytatás október 25-én lesz, szintén ingyenes, viszont ez alkalommal a nap első felében, 10-13 óra között. Az Agendából ítélve a mobilos ügyfélszerzés mélyebb rétegeibe visz majd a folytatás, és vendégelőadóként a Praktiker e-commerce vezetője készül esettanulmánnyal.
A jelentkezés regisztrációhoz kötött, amit itt tehetsz meg.

Te ott leszel? Mi igen 😉

Pózolj cikin te is a Google Groundon!:)

Add meg e-mail címed és elküldjük Neked a workshop teljes prezentációs anyagát!

Mit tartalmaznak a prezik?

 • Bevezetés a mikromomentumok világába / Erdős Ádám – Industry Manager, Google

 • Mobile First – digitális transzformáció az okostelefonok világában / Nagy Zsófia – Google Partners Coordinator

 • Mobil mint új értékesítési csatorna. A mobilshop applikáció jóval több mint egy mobil webshop / Máriás Zsigmond – Loginet Systems Kft., CEO

 • Esettanulmány / Vasvári Zsombor – Scitec Nutrition,  E-commerce vezető
  Gyakorlati tippek és ötletek a Scitec Nutrition, a táplálékkiegészítő piac egyik meghatározó szereplőjének tapasztalataira alapozva.